Italiaanse gerechten

Als er een ding echt belangrijk is voor de Italianen, is het wel het eten. De Italiaanse eetcultuur is minstens zo beroemd als de Toren van Pisa en tot ver over de landsgrenzen bekend. Uiteraard is de pizza wereldberoemd en zijn de diverse pastarecepten ook in de Nederlandse polderkeuken doorgedrongen. Toch kan je jezelf de vraag stellen wat de Italiaanse keuken nou zo bijzonder maakt.

Ze smelten de kazen!

Nederlanders en Italianen hebben een gemeenschappelijke liefde als het gaat om eten: kaas! Net als Nederlanders zijn de Italianen er gek op. Gelukkig weten de Zuid-Europeanen goed te variëren met kaas. Zo kan je als kaasliefhebber je smaakpapillen eens lekker verwennen tijdens je stedentrip naar een van de vele mooie steden in dit Zuid-Europese land. Mozzarella, parmezaan, gorgonzola, het zijn de bekende namen van verschillende kaassoorten die perfect passen bij elke pastagerecht of pizza. Wil je echt lekkere mozzarella eten? Kies dan voor een stedentrip in Napels. De buffelmozzarella uit Campanië is een uitstekend voorbeeld van een regionale specialiteit die je eigenlijk niet mag missen.

Wil je een voorproefje van een echte Italiaanse kaas bij je pasta? Kies dan voor pecorino. In tegenstelling tot de wereldberoemde Parmigiano Reggiano, is deze kaassoort niet gemaakt van koeienmelk. Verse schapenmelk ligt aan de basis van deze lekkernij, hetgeen direct de lichte kleur van de kaas verklaart. De schapenmelk is dan ook de reden dat de pecorino kaas een stuk pittiger smaakt. Heerlijk bij een goede Italiaanse wijn of een kruidige huisgemaakte pasta.

La Dolce Vita, di Cucina Regionale

De schoonheid van de Italiaanse regio’s komt pas goed tot zijn recht in de lokale gerechten, de Cucina Regionale zeg maar. Het zijn de gerechten waarvan het recept generaties lang bewaard zijn gebleven en het unieke karakter van de omgeving weerspiegelen.

 Le Langhe

Kan je ook zo genieten van een heerlijke Barolo, Barbaresco of authentieke Barbera, dan zal de regionale keuken van Piemonte je zeker kunnen bekoren. De regio Le Langhe met de aansprekende steden als Alba, Asti en Montferrato staat bekend om de unieke gerechten met een duidelijke verwijzing naar Frankrijk. Dat de meeste gerechten rijkelijk worden voorzien van truffels en paddenstoelen is niet zo heel gek: Alba staat bekend als vindplaats van zowel de witte als de kostbare zwarte truffel.

Torino

Een van de bekendste lekkernijen uit Piemonte is de Grissini. Het zijn de lange, knapperige broodstengels die tegenwoordig overal te koop zijn. In de meeste gevallen gaat het om een fabrieksmatig geproduceerde stengel. De echte ambachtelijke Grissini komen uit Torino en worden uitsluitend op ambachtelijke wijze geproduceerd door grissinificio, de grissini bakkerijen.

 Lombardia

DOCG-champagne, Fernet Branca, Peck, gorgonzola, Salame di Milano, Panettone, Amaretto, Campari, zijn de welbekende namen met een gemeenschappelijke factor: ze vinden allemaal hun oorsprong in een regio die net zo uniek is als de producten zelf. Namelijk Lombardia, of in het Nederlands, Lombardije. De wereldberoemde Milanese salami komt hier vandaan, de Salame di Milano. Net als Prosciutto di Parma (parmaham) zijn het stuk voor stuk producten die alleen hun naam mogen dragen als ze ook hier zijn geproduceerd. 

Dat de culinaire keuken van Lombardia relatief beperkt is, heeft meer te maken met de werkhouding van de bevolking dan met de onwil om lekker te koken. In vroegere tijden werkte men liever dan dat men at, in feite is dat nog steeds het geval. Geen spannende maaltijden, maar wel heerlijke bijgerechten.

Olijfolie en meer uit Umbria

Geen enkele Italiaanse maaltijd is compleet zonder het gebruik van olijfolie en dan bij voorkeur de beste. Die komt dus uit Umbria, althans volgens de kenners. Maar dat is niet het enige wat Umbria te bieden heeft. Naast de olijfolie is de regio ook bekend van de beroemde truffels, de lenticchie, sedano nero (zwarte bleekselderij). De vis uit het Meer van Trasimeno (Lago di Trasimeno) ligt aan de basis van veel gerechten uit de lokale keuken. De Etrusken, de oorspronkelijke bevolking, gaan er prat op dat ze leven van hetgeen de natuur kan schenken. Hier vind je dus de echte authentieke regionale keuken, zonder invloeden van buitenaf.  

Mocht je overigens tijdens je stedentrip je goed doen aan een bord Italiaanse pasta, dan is de kans groot dat deze uit Umbria komt. De regio staat bekend als hofleverancier van pasta voor de binnenlandse markt. Wil je jouw smaakpapillen eens extra verwennen? Ga dan eens op zoek naar Bigole en Strangozzi, de handgemaakte pastavariant die kenmerkend is voor Umbria.

Over eten gesproken…

Goed eten is zo belangrijk voor de Italiaan, dat in de meeste gezegdes en spreekwoorden wordt verwezen naar voedsel. Denk maar eens aan de volgende termen en let op hoe vaak ze worden gebruikt in de dagelijkse communicatie tussen Italianen onderling:

  •       Essere una buona forchetta (Een goede vork zijn – Een goede eter zijn)
  •       Capitare a Fagiolo (Op de boon arriveren – Op tijd thuis zijn voor de maaltijd)
  •       Rendere pan per focaccia (Focaccia beantwoorden met brood – Lik op stuk geven)

Comments zijn uitgeschakeld.